Dzień drugiego śniadania w grupie „Odkrywcy”

27 marca w grupie „Odkrywcy” odbyły się zajęcia, podczas których dzieci poznały korzyści wynikające ze spożywania drugiego śniadania oraz dowiedziały się jak ważna jest zbilansowana dieta, bogata w warzywa. Przedszkolaki podjęły wielkie wyzwanie – same miały przygotować dla siebie drugie śniadanie. Przyniosły do przedszkola potrzebne produkty. Na początku przypomniały sobie zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem. Po starannym umyciu rączek, założeniu fartuszków i przygotowaniu stanowisk pracy wszyscy zabrali się do pracy. Dzieci samodzielnie smarowały pieczywo masłem, a następnie układały na kromkach wybrane przez siebie produkty. Wśród nich znalazły się szczypiorek i rzeżucha, wyhodowane wcześniej przez dzieci na „przedszkolnym parapecie”. Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonały doskonale. Podczas robienia kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę.
Okazało się, że dzieci jednak lubią warzywa, a najlepiej smakują im kanapki zrobione własnoręcznie, które wyglądały pięknie, kolorowo i zawierały mnóstwo witamin. Nawet  największe niejadki zjadły swoją porcję z apetytem.